Westminster

De wijk Westminster in Londen is wat de meeste reizigers als de stad Londen beschouwen. De wijk omvat dan ook het grootste gedeelte van het centrum van de Engelse hoofdstad. Van Hyde Park tot de Royal Albert Hall en van Soho tot Leicester Square. De wijk is meer dan enkel maar het parlementsgebouw en de wereldberoemde Big Ben klokkentoren.

De historie

De wijk omvat een gebied vanaf meer dan anderhalve kilometer vanaf Westminster Abbey en het paleis tot het westen van de rivier Thames. Het ontstond rond datzelfde paleis en die abdij. Er was voor de bedienden van het paleis en de bewoners van de abdij immers nood aan een plaatselijke kerk om hun geloof te kunnen betuigen. Op deze manier ontstond er een klein dorp die altijd maar groeide. In het begin van de zestiende eeuw, zorgde Hendrik VIII voor een kathedraal, en kreeg het dorp al de naam van een stad, al was het op dat moment nog maar een fractie van wat het vandaag is.

Wat is er te doen?

Moet je de periode van je reis naar Londen nog vastleggen, dan kun je rekening houden met een van de volgende jaarlijkse evenementen die er plaatsvinden. Iedere maand is er wel iets te doen in deze buurt. Van de parade op Nieuwjaarsdag tot het Chinese nieuwjaar en de London Pride Parade. Ook zijn er een aantal andere leuke dingen te doen die je niet meteen terugvindt in de lijstjes van grootste bezienswaardigheden. Zo is er het gebied Little Venice dat reikt tot St John’s Wood in het noorden van de stad. Hier kan je trouwens het beroemde zebrapad vinden van de cover van het Beatles album Abbey Road. Ook de wijk Paddington ligt binnen het grondgebied van de wijk. Een gebied dat beroemd is geworden door de boeken en films over beertje Paddington.

De belangrijkste bezienswaardigheden

Westminster Abbey

Westminster Abbey

Tijdens de 7e eeuw zou er een kerk ter ere van Sint-Pieter hebben gestaan op de exacte locatie van deze abdij. WestminsterAbbey, officieel genaamd de Collegiate Church of St Peter werd gesticht door Edward the Confessor in 1065. Sindsdien is bijna ieder lid van het koningshuis hier gekroond of getrouwd, met uitzondering van Edward V en Edward VIII.

Houses of Parliament

Het bouwwerk werd gebouwd in opdracht van Edward the Confessor en uitgebreid door William de Veroveraar. Voor het gebruikt werd als parlement deed het dienst als koninklijke residentie. Het werd bijna vernietigd in 1605 door de beruchte Guy Fawkes. Hierdoor wordt er op vijf november nog steeds ieder jaar vuurwerk afgeschoten.

Big Ben

De Big Ben

De Big Ben maakt in feite deel uit van het Houses Of Parliament, maar slaat op de klokkentoren. Heel wat mensen denken echter dat de Big Ben de naam is van de toren zelf, maar dat is in feite niet zo. Big Ben verwijst naar de grootste klok die in de toren hangt.

Buckingham Palace

Buckingham Palace doet dienst als de Londense residentie van de koninklijke familie sinds de inauguratie van koningin Victoria in 1837. Op speciale gelegenheden is de Queen en andere familieleden te zien op het balkon, maar de meeste toeristen komen hier dagelijks voor de wisseling van de wacht.

Churchill War Rooms

Churchill War Rooms

Winston Churchill, de voormalige eerste minister van de UK is wellicht een van de belangrijkste figuren tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de War Rooms neem je een kijkje in de ruimte waar hij enkele belangrijke strategieën beraamde en beslissingen nam. Onder andere de telefoon waarmee hij regelmatig belde met president Rooseveld is hier nog te zien. Wat verderop is er ook nog de Cenotaph, een herdenkingssite aan beide wereldoorlogen.

De beste restaurants

The Marquis of Granby

Deze traditionele pub is er eentje vol karakter. Het is genoemd naar een 18e eeuwse oorlogsheld en wordt vaak bezocht door politici van het nabijgelegen parlement. Ze serveren er vrijwel alles, van salades en straks tot pasta’s en taarten.

Gillray’s Steakhouse

Dit restaurant is gelegen in het luxueuze London Marriott Hotel. Niet alleen serveert het de beste steaks, maar je kan tijdens het eten ook nog eens genieten van het beste zicht op de London Eye en de Thames. De Aberdeen Angus steak is een echte aanrader!

The Cinnamon Club

Dit Indiase restaurant staat bij de beste restaurants genoteerd op Tripadvisor. Het heeft dan ook een erg innovatieve en creatieve keuken waarbij Indische gerechten opgewaardeerd worden. De Cinnamon Club is ideaal voor wie luxueus wil dineren want kan best prijzig zijn met maaltijden vanaf 65 pond.

De leukste winkels

Alice Through The Looking Glass

In deze winkel val je door de konijnenpijp en beland je in Wonderland. Alice through the Looking Glass is gelegen nabij Charing Cross station, en is een schatkist van een winkel als je houdt van de avonturen van Alice in Wonderland. Van geillustreerde bordspellen tot Victoriaanse hoeden en boeken.

Lomography Soho
Lomography Gallery Store Soho

Nu digitale fotografie het volledig heeft overgenomen is het moeilijk om nog je liefhebberij voor de analoge fotografie verder te zetten. Gelukkig kan het in deze winkel in Soho. Hier kun je de ouderwetse Lomo camera’s uitproberen en komen.

L. Cornelissen & Son
L. Cornelissen & Son

Deze winkel is ideaal om de kunstenaar in jezelf te ontdekken. Het is gelegen nabij het metrostation Tottenham Court Road en bestaat al sinds 1855. Sindsdien is er bitter weinig veranderd in het interieur. Je vindt er alles van verschillende soorten verf, zoals olieverf, en ook heel wat tekengerief.

Hotels in Westminster

Door de centrale ligging in Londen, zal je in dit district heel wat hotels terugvinden voor ieder reisbudget. Met bezienswaardigheden als Westminster Abbey, de Houses of Parliament en de Big Ben zit je hier immers erg goed gelegen om Londen te verkennen. Ook het openbare vervoer is makkelijk gezien de nabijheid van verschillende metrostations. De hotels Westminster blinken dan ook uit door hun locatie.