Buckingham Palace bezoeken

Buckingham Palace is wellicht één van de bekendste bezienswaardigheden in Londen. Niet voor niets heeft het gebouw zijn eigen postcode: SW1A 1AA. Het is de officiële residentie van Koningin Elizabeth en haar hofhouding van zo’n 300 mensen. Dit imposante stadspaleis trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Die komen vooral voor de wisseling van de wacht en hopen natuurlijk de Koningin te zien. Die kans is niet groot maar wanneer de Koninklijke vlag wappert, dan is ze op het paleis aanwezig. In de afwezigheid van Queen Elizabeth wappert de Union Jack. Het paleis heeft met ruim 350 stuks één van de grootste klokkenverzamelingen ter wereld.

De geschiedenis

Oorspronkelijk heette het paleis ‘Buckingham House’, naar de hertog van Buckingham, John Sheffield. Voor hem werd het paleis in 1703 gebouwd. Zijn nakomeling Charles Sheffield verkocht het gebouw in 1762 aan Koning George III en sinds 1837 is het paleis een officiële residentie van een monarch. Koningin Victoria was het eerste staatshoofd dat er permanent woonde. In 1913 werd de voorgevel gemoderniseerd tot hoe die er vandaag de dag uitziet. Eind 2016 werd bekend dat het paleis voor 370 miljoen Britse pond gerestaureerd zal worden de komende jaren.

Bijzonderheden

  • Buckingham Palace heeft 775 kamers en 78 daarvan zijn badkamers.
  • De gevel van het symmetrisch gebouwde paleis is 108 meter breed en 24 meter hoog.
  • Het paleis heeft een oppervlakte van 77.000 vierkante meter. De grootste ruimte is de balzaal. Verder heeft het paleis een kapel, een dokterskabinet en een zwembad.
  • Schoonmakers zorgen elke zes weken dat de ruim 1.500 deuren en meer dan 750 ramen worden gereinigd. De tuin van het paleis heeft een oppervlakte van liefst 40 hectare.

De belangrijkste bezienswaardigheden

Een groot deel van het paleis is afgesloten voor het publiek maar sinds de jaren 90 is een klein deel wel toegankelijk. De entree inkomsten had de Koninklijke Familie namelijk hard nodig na een brand op Windsor Castle, één van de andere residenties van de Koningin.

Staatsievertrekken

Van de 775 kamers in in het paleis zijn er 19 geopend voor het publiek. Daar hoort ook een deel van de tuin van het paleis bij.

Aflossing van de wacht

De bekendste bezienswaardigheid bij het paleis is de wisseling van de wacht. De erewacht is het symbool voor de defensie van het paleis en de koningin. Hoewel de koninklijke wacht meerdere malen per dag wordt afgelost, gaat dat alleen aan het eind van de ochtend gepaard met een ceremonie die wordt begeleid door een blaasorkest. Ben je er op tijd bij, dan sta je vooraan!

Horse Guards Parade

Naast de wisseling van de wacht van het paleis kun je ook elke dag de wisseling van de lijfwachten van Koningin Elizabeth zien. Dit gebeurt in een aparte ceremonie met de naam Horse Guards Parade. De lijfwachten marcheren tijdens deze ceremonie van Hyde Park Corner naar de Horse Guards Parade.Wisseling van de wacht

Queen’s Gallery

Net als een aantal staatsievertrekken kun je ook de Queen’s Gallery van Buckingham Palace bezoeken. De Koninklijke Familie heeft een omvangrijke en kostbare kunstverzameling die daar te zien is. Je vindt er onder andere unieke schilderijen van Rembrandt en Vermeer. Daarnaast wordt kostbaar porselein tentoongesteld, als ook prachtig Frans en Brits meubilair.

Koninklijke stallen

Naast de Queen’s Gallery zijn ook de koninklijke stallen opengesteld voor publiek. De Royal Mews worden nog steeds gebruikt. Je kan er onder meer een grote collectie aan staatsiekoetsen zien. Een daarvan is een grote gouden koets uit 1762 die al eeuwen wordt gebruikt voor kroningen. Maar je ziet er ook de glazen koets die werd gebruikt bij het huwelijk van Prince William en Catherine Middleton.

Wat je verder moet weten over Buckingham Palace bezoeken

Je kunt het best in de zomer Buckingham Palace bezoeken. Dan verblijft de Koningin op haar kasteel in Balmoral in Schotland en is Buckingham Palace voor een deel opengesteld. Wanneer je het paleis ook bezoekt, check altijd van tevoren of er geen koninklijke ceremonies zijn. Dan is het paleis namelijk wel gesloten voor het publiek. Je bereikt het paleis via een van de omliggende metrostations: St. James Park, Hyde Park Corner en Green Park.

Staatsievertrekken

De 19 staatsievertrekken bezoek je alleen tussen eind juli en eind september. Dan is er een dagelijkse rondleiding van ruim 2 uur waarvoor je kaartjes kunt kopen. Handig is om deze vooraf online te reserveren. Dat doe je op de website van GetYouGuide. Hier heb je diverse combinatietickets en betaal je in euro’s. Voor kinderen jonger dan 5 jaar is de entree gratis.

De Queen’s Gallery

De Queen’s Gallery is het hele jaar door geopend tot 17:30 uur, behalve tijdens de kerstdagen. Check altijd op de website Royal Collection voor de meest actuele openingstijden. Een kaartje om deze kunstwerken te mogen bewonderen kost circa 10 euro. Voor kinderen onder de 5 jaar is de entree gratis.

Royal Mews

Net als de Queen’s Gallery kun je ook de koninklijke stallen bijna het hele jaar door bezoeken. Houd er wel rekening mee dat de stallen tijdens koninklijke evenementen of staatsiebezoeken gesloten zijn. Tussen begin december en eind januari zijn de Royal Mews ook niet te bezoeken. Je vindt de meest actuele openingstijden en prijzen op de website van Royal Collection.

Wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht kun je iedere dag tussen april tot en met juli aanschouwen vanaf 11:30 uur. De ceremonie duurt ongeveer een half uur en kost niks. Wel moet je er op tijd bij zijn om alles goed te kunnen zien. In de maanden augustus tot en met maart is er om de dag een ceremonie bij de wisseling van de wacht. Op de website Changing-guard.com vind je de meeste actuele tijden.

Horse Guards Parade

De wisseling van de lijfwachten van Koningin Elizabeth vindt tussen maandag en zaterdag rond 11:00 uur plaats en is gratis te zien. Op zondag begint deze ceremonie om 10:00 uur. Op Changing-guard.com vind je altijd de meeste actuele tijden.