Charles Dickens museum

Wanneer je naar Londen gaat, is er natuurlijk ontzettend veel te zien. De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk puilt uit van de bezienswaardigheden, waardoor je een druk programma tegemoet kan zien. Naast de wereldberoemde attracties en bezienswaardigheden zijn er ook dingen in Londen die minder bekend zijn, maar die je zeker niet mag missen. Het Charles Dickens museum is er daar één van. Dit prachtige museum in Londen is gewijd aan één van de meest beroemde en belangrijkste schrijvers uit de geschiedenis van Engeland. Maar wie was dat dan precies? En waarom is het museum zo bijzonder en moet je er absoluut een bezoek aan brengen? Hieronder wordt er alles over verteld wat je moet weten!
Charles Dickens house

Geschiedenis van Charles Dickens

Charles Dickens leefde in de achttiende eeuw en is voor de Engelsen één van de belangrijkste schrijvers uit de historie. Het meest bekende verhaal van zijn is wellicht dat van Oliver Twist. Een ander zeer populair boek van Charles Dickens was A tale of two cities, dat vandaag de dag nog steeds op de zevende plaats staat van meest verkochte boeken ooit. Hij groeide op in de harde wereld van Londen waar hij vanaf zijn twaalfde zo’n tien uur per dag in de schoensmeerfabriek werkte. Hij leerde zichzelf echter stenografie aan en kon op zijn vijftiende aan de slag op een advocatenkantoor. Daar bleef hij werken tot hij op zijn 22e aan de slag kon als verslaggever voor de Morning Chronicle. Vanuit die baan ontstond zijn eerste literaire werk met bijzondere beschrijvingen van Londen. Vervolgens verschenen er tal van werken van zijn hand.

Het Charles Dickens Museum

Alleen al de locatie van het Dickens Museum in Londen is erg bijzonder. Het museum is namelijk gevestigd in het huis waar de schrijver zelf zo’n twee jaar heeft gewoond. Dit pand, dat in Gregoriaanse stijl is gebouwd, was voor Dickens de thuisbasis van 1837 tot 1839. Overigens is het museum al ontzettend oud aangezien het in 1925 werd geopend. Charles Dickens schreef in dit huis naar verluidt The Pickwick Papers en Oliver Twist. Dat betekent dat je een typisch Engels huis uit de negentiende eeuw binnen stapt met verschillende vertrekken die je kennis laten maken met het leven van de wereldberoemde schrijver. Het is zoveel mogelijk nagebootst uit de tijd dat hij er woonde. Het huis telt vier verdiepingen en er is van alles tentoongesteld uit het persoonlijk leven van Dickens. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verschillende schilderijen, manuscripten en natuurlijk de meubels die Dickens gebruikte.

Pronkstukken

Het museum is niet al te groot. Toch zijn er wel enkele pronkstukken op te noemen die op zichzelf al de moeite waard zijn om dit museum te bezoeken. Bijvoorbeeld de studiekamer van Dickens, waar hij naar alle waarschijnlijkheid zijn eerste twee boeken heeft geschreven. In de studiekamer kun je het originele bureau van de schrijver bekijken inclusief handgeschreven aantekeningen van de boeken die hij hier schreef. Ook wordt de verlovingsring van zijn jonge vrouw in het museum tentoongesteld. Verder zijn er tal van prachtige objecten uit de negentiende eeuw te bezichtigen zoals een bijzonder borstbeeld van Dickens en de klik die een centrale plaats in zijn woonkamer innam. Opvallend is ook hoeveel kunst er in het huis aanwezig is.

Praktische informatie

Het Charles Dickens Museum is te vinden op 48 Doughty Street in de Londense wijk Holborn. Het museum is dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Je kunt er tot 16:00 uur naar binnen. De entree is slechts vijf pond. Er is ook een café én een boekenshop bij het museum.

Het museum is gratis te bezoeken met een London Pass.