Tate Modern

Kunst van wereldklasse in Tate Modern Museum
Londen kent vele toeristische trekpleisters, zoals de Big Ben, de London Bridge en de London Eye. Naast al deze bezienswaardigheden telt de Britse hoofdstad een verassend hoog aantal aan indrukwekkende musea. Van het Franse Parijs verwacht je mogelijk eerder een hoog kunstgehalte, maar vlak Londen niet uit. Het is zeer de moeite waard om tijdens een stedentrip of ander bezoek aan Groot-Brittannië één of meerdere van deze musea te bekijken. Ze voeren alle gasten mee naar vervlogen tijden of unieke kunst.
tate modern

Oogverblindend

Die bijzondere kunst kom je bijvoorbeeld tegen in het Tate Modern Museum dat zich uitsluitend toelegt op moderne kunst. Miljoenen bezoekers per jaar komen af op de vertrouwde collectie bestaande uit futurisme, surrealisme en minimal art. Verschillende kunststromingen komen op deze plek dus bij elkaar. Verwacht als bezoeker veel opzienbarende objecten waar je eerst twee keer goed naar moet kijken om de bedoeling van de kunstenaar nog te volgen. Het grootste deel van het museum mag iedereen zelfs gratis bewonderen. De verschillende tentoonstellingen wisselen elkaar om de zoveel tijd af. Samen met de Tate Britain, Tate Liverpool en Tate St Ives vormt dit nationale museum voor internationale moderne kunst de groep genaamd Tate Gallery. Onlangs kreeg het gebouw zelfs een uitbreiding, dus het is een goed teken dat zoiets nodig was.

De achtergrond van het Tate Modern museum

Achter het hedendaagse museum gaat een rijke geschiedenis schuil waar veel over te vertellen valt. Laten we om te beginnen even teruggaan naar de locatie waar het museum nog altijd staat. Sinds de oprichting in 2000 vinden de tentoonstellingen plaats op een voormalig elektriciteitscentrale. Voor het bekijken van de onderscheidende kunst kom je meteen op een bijzondere plaats terecht. De centrale werd halverwege de vorige eeuw gebouwd, maar sloot begin jaren tachtig alweer haar deuren. In de daaropvolgende jaren namen twee architecten de verbouwing van het gebouw voor hun rekening. Een deel van het enorme complex bleef behouden voor een energieleverancier uit Frankrijk. De rest ging op de schop om te worden omgetoverd tot wat wij tegenwoordig kennen als het Tate Modern Museum.

5 verdiepingen kunst

Het museum heeft in totaal 5 verdiepingen waarvan de derde en de vijfde verdieping zijn ingericht voor de permanente collectie van het museum. Op de overige verdiepingen worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd van verschillende kunstenaars.
De vaste collectie bestaat uit verschillende abstracte en expressionistische werken van kunstenaars als Monet en Henri Matisse.

De eerste verdieping bestaat de voormalige turbinehal en is een immens hoge ruimte die gebruikt wordt voor halfjaarlijkse tentoonstellingen van kunstenaars van over de hele wereld. Als je klaar bent met het kijken naar la deze prachtige kunst kun je nog genieten van een heerlijk diner in een van de restaurants in het museum. Hier kan je heerlijk eten terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de Thames.

Kust van verleden tot heden

In menig museum kijk je vooral bij een eerste bezoek je ogen uit wanneer je de zalen binnen loopt. Vaak zie je zoveel om te aanschouwen dat je gerust voor langere tijd bij hetzelfde kunstwerken kunt blijven. In dit Britse museum voor moderne kunst geldt dat ook. Voorafgaand aan een visite loont het soms uit te zoeken wat de echte toppers zijn. Als je meer weet dan haal je meer uit de bezichtigingen. Op locatie begrijp je dan al dat je bijvoorbeeld het schilderij getiteld Mrs Yates as Mandane in ‘The Orphan of China’ van Tillt Kettle uit 1765 tegen het lijf kunt lopen. Op indrukwekkende wijze brengt dit kunstwerk je in Oosterse sferen. De collectie van het museum loopt van het jaar 1500 tot het heden, maar dat wist je natuurlijk al als je vooraf wat research hebt gedaan. Het aansprekende kunstwerk met de naam ´War´ van Paula Rego stamt bijvoorbeeld ´pas´ uit 2003.

Nog meer musea in Londen

Alleen maar aandacht voor het Tate Modern Museum zou de andere musea in de Britse hoofdstad tekort doen. Een dagje British Museum laat zich ook erg aanraden aan elke toerist die ook maar iets om kunst of Groot-Brittannië geeft. Dit nationale museum vult het meer internationale museum voor moderne kunst mooi aan. Vergeet als je toch in de Londen bent de National Gallery niet. Daar sta je recht tegenover de meest imponerende portretten van historische grootheden. En dan bestaan er nog vele musea die publiek willen trekken! Alleen al om die kunstwerken te zien zou je in de trein of het vliegtuig naar Londen stappen.

Het Tate Modern is te vinden aan de Zuidkant van de Thames en is gratis te bezoeken. Het museum is op loopafstand van metrostation Southwark. Kijk voor meer informatie op de officiele website het Tate modern.