London Zoo

London Zoo: oprichting als wetenschappelijk instituut

De London Zoo, ook wel aangeduid als de Zoological Society of London (ZSl), is een beroemde dierentuin in Londen, dat in april 1828 geopend werd. Aanvankelijk was London Zoo als dierenpark bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. Hiermee was de Londense Zoo de eerste wetenschappelijke zoo ter wereld. Reeds in 1829 gaf de Engelse koning George IV de dierentuin een zogeheten Royal Charter (Koninklijk Handvest), wat inhield dat de dierentuin een koninklijke erkenning kreeg op zijn bestaansrecht. 

De Zoo gaat open voor het grote publiek

Uiteindelijk ging het park in 1847 open voor het publiek, vooral om meer inkomsten te genereren. De Londense Dierentuin had, naast het feit dat deze zoo de eerste mondiale wetenschappelijke dierentuin was, nog enkele wereldprimeurs. Zo werd in 1849 het eerste reptielenhuis in Londen geopend. Vier jaar later volgde het eerste publieke aquarium. Ook had Londen de wereldwijde primeur toen het in 1881 het eerste mondiale insectenhuis in een dierentuin opende. En, ten slotte, nieuw was ook het zogenoemde Children’s Zoo in 1938, een sectie in de dierentuin die speciaal op kinderen was gericht. De Londens Dierentuin geldt als een van de grootte dierentuinen ter wereld. Begin jaren 1990 waren er 7.000 dieren in de Zoo of London. Daarmee was deze dierentuin van de Engelse hoofdstad twee keer zo groot als de op een na grootte dierentuin van Engeland, Chester Zoo. Tegenwoordig, volgens een telling uit 2018, telt de Londense dierentuin ruim 19.200 dieren. De dierentuin staat in de top 20 van best bezochte dierentuinen van Europa en in de top 10 van populairste attracties in Groot-Brittannië. 

Wat is er allemaal te zien in Dierentuin Londen?

In de Londense dierentuin zijn rond 700 verschillende soorten dieren te zien. In de dierentuin kun je allerlei soorten apen zien, waaronder gorilla’s, chimpansees en doodshoofdaapjes. In de Blackburn Pavilion ontmoet je de mooiste vogels, afkomstig uit tropische oorden, uit het Middellandse Zeegebied, maar ook van het Europese vasteland. Natuurlijk kom je in het Londense dierenpark ook leeuwen tegen, giraffes, pinguïns, allerlei soorten insecten zoals spinnen, wandelende takken en grote wespen. Verder natuurlijk slangen, otters, lama’s, komodovaranen en tal van exotische vissoorten, haaien en zeedieren. Kortom: alles wat je van een grote internationale dierentuin verwacht, kun je in dit fraaie dierenpark in Londen bewonderen. 

Belangrijkste bezienswaardigheden in dierentuin Londen 
Een aantal dierensectoren en bezienswaardigheden in deze prachtige zoo mag je hoe dan ook niet overslaan als je hier bent voor een bezoek. Onder de topattracties die je niet mag missen, horen in elk geval: 

  • In With The Spiders – Dit is het enige spinnenpark in Europa waar je als bezoeker doorheen kunt lopen, om zo de spinnen van heel dichtbij te kunnen bekijken.
  • Snowdon Aviary – Dit vogelparadijs is doorgaans tot het najaarsseizoen geopend. In een fraai bouwwerk van netten en staal kom je prachtige vogelsoorten van over de hele wereld tegen.
  • The Living Nativity – Dit is een prachtig evenement van bijna één uur, speciaal gericht op kinderen. De kinderen krijgen en enerverende rondleiding door de dierentuin en ontmoeten de Drie Wijzen Mannen op hun kamelen. Een leerzame, spannende en onvergetelijke belevenis voor de kleintjes! Na de gave tocht krijgen de kinderen nog een leuke verrassing.
  • Gir Lion Lodge – De Gir Lion Lodge is een unieke kans om in een dierentuin te overnachten. Hier ontdekken bezoekers wat er gebeurt in een dierentuin als het nacht is en de grote massa verdwenen is. Natuurlijk zijn een tweegangendiner en heerlijke Engelse breakfast bij de prijs inbegrepen. Dit is dan ook ‘a truly energizing experience’, zoals je het in het Engels kunt uitdrukken!
london zoo

Praktische informatie

Deze prachtige dierentuin is elke dag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur, soms ook – onder meer in vakantieperiodes – tot 17.00 uur. Bekijk van tevoren op de website om qua openingstijden niet voor verrassingen te komen staan. 
De ticketprijzen van de Londense dierentuin bedragen voor volwassenen £20.45 (digitaal) of £25 (bij de ingang), voor kinderen van 3 t/m 15 jaar respectievelijk £15.95 en £19.50, en voor speciale groepen zoals 60+-ers, studenten en gehandicapten achtereenvolgens £18.40 en £22.50. De London Zoo is ook te bezoeken met de London Pass.

De dierentuin is te vinden in Regent park vlakbij Camden.  De Zoo is via de metro te bereiken via metrostation Regent street. Kijk voor meer informatie op de website van de London Zoo.

Bezienswaardigheden in de buurt

In de buurt van de zoo is genoeg te doen en beleven. Zo kun je natuurlijk een bezoek aan het historische hart van Londen brengen, de Tower Bridge bezoeken, Buckingham Palace bekijken, een rondvaart over de Thames maken of een kijkje nemen in een van de vele prachtige voetbalstadions van Londen. Maar waarschijnlijk kom je daar niet aan toe, omdat je je in de dierentuin echt een complete dag kunt vermaken!