West End

West End is het theater- en uitgaansdistrict van Londen. Het ligt ten westen van de historische Romeinse en middeleeuwse stad Londen, en was lang de favoriete woonplek van de elite. Men had hier geen last van de rook die afkomstig was van de drukke stad. Verder ligt dit district in het stadsdeel Westminster, waar al van oudsher de regering zetelt. Als dit district beschreven zou moeten worden, zou je kunnen zeggen dat hier bijna alle stadse activiteiten plaatsvinden, behalve de financiële activiteiten. Deze vinden namelijk in de City of Londen plaats.

De historie

De Londense theaterwijk is legendarisch. Diverse beroemdheden hebben hier hun opwachting gemaakt. De schouwburgen trekken bezoekers van over de gehele wereld. Het eerste theater van Londen werd al in 1576 gebouwd en werd eenvoudigweg ‘The Theatre’ genoemd. In 1663 werd het eerste theater in Londen op West End geopend, en de eerste sterren waren geboren. Het publiek bestond voornamelijk uit de elite van de stad.Het palace theatre Tegenwoordig biedt het theaterdistrict betaalbaar entertainment voor iedereen. Het is de theaterhoofdstad van de wereld met de acteurs van het hoogste niveau. Het heeft er zelfs nog een prachtig nieuw theater bij gekregen, het gereconstrueerde Globe Theatre, waar de wereld van William Shakespeare tot leven wordt gebracht. West End staat ook bekend vanwege de langlopende producties, zoals bij voorbeeld ‘Les Miserables’.

De belangrijkste bezienswaardigheden in West End

 

Soho

De kleine, multiculturele wijk Soho ligt in het hart van het theaterdistrict, en behoort tot het bestuurlijke gebied Westminster. Vroeger was deze wijk de rosse buurt van Londen, maar tegenwoordig staat de wijk vooral bekend als winkel- en uitgaansgebied.

Chinatown

Deze bij toeristen zeer geliefde buurt bevindt zich in de wijk Soho. Behalve Chinese winkels vind je er leuke restaurantjes.

Chinatown Londen

British Museum

Het British Museum is het nationale museum van het land, en heeft één van de grootste kunstcollecties ter wereld. Deze collectie bestaat uit kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen.

Speakers’ Corner

Dit ligt in het koninklijk park Hyde Park, en is een plek waar sprekers al decennia lang op zondagochtend hun mening geven over politiek, cultuur en religie.

The National Gallery

Bij Trafalgar Square vind je The National Gallery, waar je zeker even naar binnen moet gaan. Dit museum bevindt zich in een indrukwekkend gebouw, en herbergt meer dan 2300 meesterwerken, waaronder de zonnebloemen van Van Gogh.

The National Portrait Gallery

Bezoek ook het National Portrait Museum, waar je portretten van beroemde Britten uit de geschiedenis kunt bewonderen.

St. Martin in the Fields

Ga naar een gratis lunchconcert in St. Martin in the Fields.

Davenports

Dit is de ultieme plek voor Harry Potter fans! Bezoek deze echte tovernaarswinkel vlak bij het metrostation Charing Cross.

Vijf schitterende theaters

 

The Apollo Victoria Theatre

Dit is van oudsher een variététheater, en bevindt zich tegenover het station London Victoria. Vanaf 1981 spelen in dit theater voornamelijk musicalproducties.

Her Majesty’s Theatre

Dit theater is gevestigd in het stadsdeel Westminster. Het gebouw dateert al uit 1897. Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw geschikt gemaakt voor het vertonen van grootse musicalproducties, zoals ‘The Phantom of the Opera’ van Andrew Lloyd Webber, die hier al sinds 1986 wordt gespeeld.

The London Palladium

Dit is het meest beroemde theater in Londen en het gehele Verenigd Koninkrijk. Het is het decor van diverse televisieprogramma´s, vooral van muziekprogramma´s.

Het London Palladium

The Novello Theatre

Dit theater bevindt zich eveneens in het stadsdeel Westminster. Het werd in 1905 geopend, en kreeg in de loop der jaren diverse namen tot het in 2005 The Novello Theatre werd gedoopt, naar een beroemd acteur uit het verleden.

The Shaftesbury Theatre

Dit theater bevindt zich in Camden Het werd in 1911 geopend met de productie ‘The Three Musketeers’. In 2006 werd het theater gerenoveerd, en sindsdien werden er musicals als ‘Hairspray’ en ‘Flashdance The Musical’ vertoond.

Vijf leuke en bijzondere straten

 

Shaftesbury Avenue

Deze straat loopt van Piccadilly Circus naar New Oxford Street, en is het hart van het Londense theaterdistrict. Op Shaftesbury Avenue vind je tal van beroemde theaters.

Old Bond Street

Old Bond Street ligt vlak bij Regent Street. Betreed deze straat en je komt in een andere wereld terecht. Hier bevind zich de meest chique winkels van beroemde designers, zoals Prada, Gucci en Dolce & Gabbana. Verder vind je er luxe juweliers en dure antiekzaken.

Oxford Street

Oxford Street is met 2,5 km de langste winkelstraat van Europa. Alle grote Britse merken zijn hier aanwezig. Zoek je wat origineels, duik dan één van de kleine zijstraatjes in.

Regent Street

Regent Street grenst aan Oxford Street Het is een prachtige straat, en je vindt er voornamelijk witte gebouwen die dateren uit de 18e eeuw. De winkels zijn er wat stijlvoller dan in Oxford Street.

Regent street

Carnaby Street

Dit is een winkelstraat in de wijk Soho in het stadsdeel Westminster. Deze straat ligt vlak bij de grote winkelstraten Oxford Street en Regent Street.

Vijf leuke en bijzondere pleinen

 

Parliament Square

Dit beroemde plein ligt ten noordwesten van de Houses of Parliament in Londen. Behalve een groenstrook in het midden heeft het bomen aan de westzijde. Verder vind je er 11 beelden van staatslieden en andere belangrijke figuren.

Soho Square

Zoals de naam al zegt, ligt dit plein in de wijk Soho. Het biedt een park en een tuin, en dateert van 1681. In het midden van het plein prijkt het beeld van Charles II. In de zomer worden hier gratis openluchtconcerten gegeven.

Leicester Square

Op Leicester Square worden tijdens Britse filmpremières de rode lopers uitgerold. Dit plein staat bekend om het prachtige park met daarin het standbeeld van William Shakespeare. Daarnaast vind je er bioscopen, en kiosken waar je voordelig kaartjes voor een theatershow kunt aanschaffen.

Piccadilly Circus

Dit drukke plein met flikkerende neon reclameborden is de Londense equivalent van Times Square in New York. Bekijk alles over Piccadilly Circus.
piccadilly circus

Trafalgar Square

Dit is het mooiste plein van het theaterdistrict. Je vindt hier de vier kolossale bronzen leeuwen, die de 50 meter hoge zuil met het beeld van Lord Nelson omringen.