Whitechapel

Whitechapel; even anders in Londen!
Een unieke wijk in Oost Londen. Tegenwoordig wordt de wijk gekenmerkt door de vele immigranten die er wonen, voornamelijk mensen uit Bangladesh. De omgeving van Brick Lane staat zelfs bekend als “Bangla town”. Dit is ook terug te zien in het aantal goedkope curryrestaurantjes die zich rondom deze straat bevinden.

Historie en bijzonderheden

Whitechapel was vroeger een enorm arme wijk. De mensen handen maar weinig geld, er waren veel zwervers en er was enorm veel criminaliteit. Zo rond het jaar 1850 stierf 54% van de kinderen in de wijk voor hun vijfde levensjaar, omdat ze geen goede verzorging kregen. Vrouwen waren gedwongen om op straat de prostitutie in te gaan, vaak kregen ze hiervoor maar een paar cent en soms zelfs alleen maar een stukje brood. Mannen uit de rijkere wijken wisten maar al te goed dat ze in deze buurt moesten zijn om aan hun trekken te komen. Voor een paar cent deden deze vrouwen alles wat de rijkere mannen van hun verwachtten. In eerste instantie deed de politie vrij weinig aan de criminaliteit in deze wijk. Later toen Jack the Ripper toesloeg kwam de Londense politie wel in actie, daar deze moorden veel gewelddadiger werden.

Wat te doen in de wijk

Deze Jack the Ripper heeft de wijk aardig op de kaart gezet. Toeristen kunnen er tegenwoordig onder begeleiding van een gids de “Jack the Ripper route” lopen. De gids leidt je rondt in de Londense wijk en laat je de plekken bezoeken waar Jack the Ripper de moorden heeft gepleegd. Zo leer je meer over één van ’s werelds meest langdurende onopgeloste moordmysteries. Tevens kun je in de wijk een bezoek brengen aan de Gallery, in het museum vindt je experimentele tentoonstellingen van afwisselende kunstenaars. Verder bevinden zich er dagelijks diverse markten die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn.

Bezienswaardigheden

Jack the Ripper tour

Zoals eerder genoemd kan men indien geïnteresseerd de Jack de Ripper tour lopen, aan te raden is wel om je hiervoor van te voren aan te melden. Van deze tour zijn diverse versies mogelijk, dus verdiep je van te voren even goed in de mogelijkheden.

East London Mosque

De wijk bevat een grote moslimgemeenschap. Je vindt er dan ook een van ’s Londens grootste moskeeën, deze is gebouwd in 1985. East London Mosque ligt aan de Whitechapel road.

The GalleryThe Gallery

Verder kun je er nog een bezoek brengen aan de Gallery, zeker op het moment dat je van een beetje alternatieve kunst houdt ben jij hier op je plek. Je zult er je ogen uitkijken aan de opmerkelijke tentoonstellingen.

Spun candy

Wil je jouw kinderen een middagje vermaken? Breng dan samen een bezoek aan Spun Candy. Hier volg je een masterclass lollipops maken. Ik weet zeker dat jouw kinderen de dag van hun leven hebben.

Net buiten de wijk vindt je ook de the Tower bridge en de Tower of London, die beide natuurlijk absoluut een bezoekje waard zijn.

Restaurants en cafés

Doordat de wijk veel bewoners heeft van Aziatische afkomst vindt je er veel restaurantjes met Aziatische invloeden. Heb jij zin in een pizza? Ook die kun je er krijgen.

Yuu kitchen

Yuu kitchen bevindt zich op Commercial street. Het vriendelijke personeel in het restaurant serveert allemaal kleine hapjes uit de Aziatische keuken. Tapas maar dan Azië style! Zoals in heel Londen ligt de prijs iets hoger als bij ons, maar daar krijg je dan wel iets verrukkelijks voor!

Pizza Union Aldgate

De beste pizza van de buurt krijg je bij Pizza Union Aldgate. Een lekkere pizza voor in verhouding heel weinig geld. Bezoek de pizzaria aan Leman street en vergeet niet zo’n lekker italiaans toetje erbij te nemen!

Dulce Cafe

Breng een bezoekje aan Dulce Cafe voor het beste ontbijt van de buurt. Laat je verwennen met diverse zoete broodjes, croissants, brownies of laat een eitje bereiden zoals jij het wilt hebben. De koffie is er prima en het vriendelijke personeel is jouw graag van dienst.

The Empress

Bezoek restaurant The Empress als je van Indiaas eten houdt. Ook hier zijn het kleine hapjes die je tafel en buik vullen. Personeel is vriendelijk en het eten betaalbaar geprijsd. Ook dit restaurant vindt je op Leman street.

Winkelen

Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de leuke winkeltjes en marktkramen in deze buurt. Zoals eerder verteld vinden hier dagelijks verschillende markten plaats waar je de meest fantastische producten kunt vinden.

Bell Foundry

Bezoek Bell Foundry. In de klokkengieterij kun je kiezen voor een rondleiding. Hier wordt je uitgelegd hoe klokken gemaakt worden. Aan de achterzijde van het pand bevindt zich de winkel. De meest fascinerende klokken kom je hier tegen. Kijk je ogen uit aan klokken van vroeger en nu.

Petticoat Lane Market

Liever een bezoekje brengen aan een grote markt? Bezoek dan Petticoat Lane Market. Diverse vintage kleding stukken zijn op deze markt te koop voor een spotprijsje. De markt vindt iedere zondag plaats op Middlesex street, de officiële straatnaam van deze straat.

Whitechapel hotel

Overnachten doe je in het Whitechapel hotel. Dit drie sterren hotel bevindt zich op New Road en heeft een prima prijs kwaliteit verhouding. Met een kamerprijs van ongeveer €80,- per nacht voor 2 personen is het een van de meest prijsgunstige drie sterren hotels in Londen. Ontbijt is beschikbaar voor een kleine €10,- per persoon.