De Abbey Road studio’s

Het is bijna een halve eeuw geleden dat de Beatles hun samenwerking beëindigden. Niemand had op dat moment kunnen voorspellen dat dat het begin van hun echte roem zou worden. Welke top 1000 er ook wordt samengesteld, de Beatles zijn met meerdere songs hierin terug te vinden. Jongeren luisteren massaal naar hun muziek en onlangs vierden we dat het verbluffend mooie album Sergeant Peppers Lonely Heart Club Band 50 jaar bestond.

Klassiek

Dat de Beatles inmiddels net zo klassiek zijn als Mozart of Beethoven is duidelijk. Je hoort hun muziek op de vreemdste plaatsen en in de meest verrassende variaties. Dat wordt eens te meer onderstreept door de prachtige uitvoeringen van The Analogues, die verbijsterend nauwkeurig de Beatles muziek coveren. Het is afwachten wanneer zij het laatste album van de band zullen opvoeren. Alhoewel Let it be de laatste song van ze was, was Abbey Road hun allerlaatste album. De wereldberoemde hoes met daarop de foto waarop de vier het zebrapad van Abbey Road oversteken, is nog steeds dagelijks een inspiratie voor toeristen om op diezelfde plek diezelfde foto te maken. Het waarschijnlijkst bekendste nummer van het album dat de naam draagt van de plek waar het is opgenomen, namelijk de Abbey Road studio’s, is Here comes te sun. Dit lied is uitgegroeid tot een ware klassieker.
De Abbey road studio's

Abbey Road studio’s

Tegenwoordig denk iedereen bij het woord Apple aan een gsm, maar in de zestiger jaren van de vorige eeuw stond Apple voor de studio’s van de Beatles. Het was de plek waar ze jamden, ontwikkelden, met vrienden samen naar de juiste arrangementen zochten en uiteindelijk vonden. Hoe belangrijk deze plek voor hen was, bleek toen ze op het dak klauterden en Come together ten gehore brachten voor verbaasde, toevallig voorbij komende, mensen. Dat het gepland was, blijkt uit het feit dat er opnames van zijn, waardoor de hele wereld er van heeft kunnen, en nog steeds van kan, genieten. Dit is de tweede keer dat de studio’s op Abbey Road wereldnieuws werden. Ook al zijn ze al heel lang geen eigendom meer van de Beatles, zij blijven een icoon, want iedereen weet dat de Fab Four hier meesterwerken creëerden.

Beleven

Een bezoek aan Abbey Road is een reis naar Londen waard. Zelfs als is dat het enige is wat je doet. Met de Thalys Eurostar kun je vanaf iedere station in Nederland, via Brussel en via de Kanaaltunnel naar station Sint Pancras internationaal in London reizen. Vanaf St. Pancras neem je de Tube, de metro, en stap je 20 minuten later op Abbey Road uit. Wil je ook nog iets van Londen zien, neem dan bus 46. De reis duurt 45 minuten. Een hele alternatieve, maar best leuke, manier om er naar toe te rijden, is een fiets huren. Let wel op, men rijdt hier aan de andere kant, links dus. Met de fiets zou je er ongeveer een half uurtje over moeten doen. Het leukst is natuurlijk om deze reis samen met vrienden/innen te maken, want als je in jouw eentje over het zebrapad loopt, moet je iemand vinden die de foto maakt.

Rocktoer

Je kunt ook een van de speciale rocktoeren boeken. De groep is rond de 15 personen groot en je bezoekt, naast Abbey Road, ook andere plekken in Londen die dankzij de muziek bekend geworden zijn. Alhoewel je de legendarische Abbey Road studio’s zelf niet kunt bezichtigen, want ze zijn nog steeds volop in gebruik, kun je met een beetje geluk wel de een of andere bekende muzikant voorbij zien komen. Dat kan de dag nog specialer maken.