Regent park

Londen is een echte metropool. De miljoenenstad heeft tal van prachtige bezienswaardigheden zoals de Palace of Westminster, de Big Ben, Buckingham Palace, London Eye, de Tower of London en de Tower Bridge. Londen bruist en alleen al door de stad lopen is een attractie op zich. De rode telefooncellen, de pubs, de dubbeldekkers, de zwarte taxi’s, allemaal dingen die Londen zo herkenbaar maken. Ook al zou je het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar Londen heeft ook veel parken, bijvoorbeeld het Greenwich Park, Hyde Park, St. James’s Park, het Morden Hall Park en nog een paar andere parken. Het Regent’s Park is ook een van die parken van Londen en deze levendige plek is een park waar je ogen te kort komt. Hier vindt je niet alleen groen en heerlijke plekken om te relaxen, het Regent’s Park heeft nog veel meer te bieden.

Een van de Koninklijke Parken

 

Het Regent Park heette vroeger het Marylebone Park en is een van de acht Koninklijke Parken van Londen en tevens ook het grootste. Het ligt vlakbij Primrose Hill, waar je verrast wordt met een schitterend uitzicht over Londen en de beroemde Westminster. Het Regent’s Park heeft een totale oppervlakte van twee vierkante kilometer, genoeg ruimte dus voor activiteiten, gezelligheid en relax momentjes. Het park is ooit aangelegd als jachtterrein, maar in de negentiende eeuw is er een park voor het publiek van gemaakt. In 1812 waren er plannen om in het park een heel groot paleis te bouwen met 56 villa’s. Uiteindelijk zijn er maar acht villa’s gebouwd, waarvan er nu nog drie over zijn.

 

Een prachtige flora en fauna

Vandaag de dag vind je in het park niet alleen talloze grasvelden, maar ook verschillende speelplekken voor kinderen, sportvelden, prachtige tuinen, een vijver waar op gevaren kan worden, een openluchttheater en ook nog eens ruim 100 wilde vogel soorten. In het midden van het park ligt de Queen Mary’s Garden. Een prachtige plek die goed wordt onderhouden. Hier treft men wel ruim 12.000 rozen van minimaal 400 verschillende soorten. Het is heerlijk om door deze tuin heen te lopen en te genieten van de geuren en de kleurige rozenpracht. Ook de grote vijver is een romantisch pronkstuk en vol met een verscheidenheid aan watervogels. Hier kun je van eind maart tot eind oktober dagelijks een boot of een waterfiets huren. Een deel van de vijver is speciaal voor kinderen.

 

De oudste wetenschappelijke dierentuin

De Avenue Gardens zijn gelegen vlakbij de Broad Walk in het Regent Park. Zeker in de lente en in de zomer is het hier één grote kleurenpracht. Maar door de groenblijvende hagen, de decoratieve ornamenten en de vele fonteinen is ook dit deel van het park een aanrader voor alle seizoenen. In het midden van het park staat de ‘Griffin or Lion Tazza’ ook wel de leeuwenvaas genoemd. Echte leeuwen komt men tegen in de noordelijke hoek van het park, namelijk in de London Zoo Houses. Behalve leeuwen treft men hier nog ruim 750 andere dieren, waardoor het een van de grootste dierencollecties van Groot-Brittannië is. De dierentuin is geopend in 1828 en is ’s werelds oudste wetenschappelijke dierentuin. De Zoo werd pas in 1847 voor het publiek geopend.

 

Shakespeare en rugby

Dan is er nog het openluchttheater met een van de grootste zalen in Londen. Hier worden van mei tot september tal van verschillende theaterstukken, muziek, film, komedie en andere evenementen opgevoerd. Natuurlijk zijn er met regelmaat ook toneelstukken van Shakespeare. Het Regent’s Park is niet alleen een plek voor natuur en cultuur, maar ook voor actief bezig zijn. Het is met The Hub het grootste outdoor sportgebied van Londen met tal van verschillende sportaccommodaties. Van cricketvelden tot tennisvelden, van fietspaden tot rugby pitches. Regelmatig worden hier sportieve evenementen georganiseerd. Daarnaast zijn er ook vaak gratis sportsessies waar je aan kunt deelnemen.

 

Hoe kom je in het park?

 

Natuurlijk zijn er ook genoeg horecagelegenheden in het Regent’s Park. Sfeervolle terrasjes, verschillende cafés, restaurants, kiosken en zelfs foodtrucks. Genoeg plekken voor een versnapering dus. Het Regent Park is eenvoudig te bereiken met de metro, de haltes Regent’s Park, Baker Street en Great Portland Street liggen rondom het park.