Tower of London

Kroonjuwelen spotten en geschiedenis snuiven in de Tower of London

Tijdens een bezoek aan de Engelse hoofdstad mag je de Tower of London eigenlijk niet overslaan. Het geldt als één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad, en dat is niet voor niets. De adembenemende kroonjuwelen zijn hier te bezichtigen en de indrukwekkende geschiedenis is overal zichtbaar.
De Tower bestaat trouwens niet uit slechts één toren – zoals je misschien zou denken – het is een complex met maar liefst 20 torens. Officieel zijn ze gebouwd als koninklijk paleis, maar de Tower is vooral berucht om de periode waarin deze als gevangenis fungeerde. Door de jaren heen heeft het torencomplex echter nog veel meer functies gehad, zoals wapenkamer, executieruimte, barak, juwelenhuis en dierentuin. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen wat een rijke geschiedenis er hier te ontdekken valt! Het paleis ligt aan de Thames en vlakbij de Tower Bridge, dus je kan je bezoekjes aan deze twee toeristische attracties goed met elkaar combineren.
Tower of Londen

Ontdek de indrukwekkende geschiedenis

Het begon allemaal in 1078, toen koning Willem I de opdracht gaf voor de bouw van de White Tower. Dit fort moest bescherming bieden tegen de aanvallen van de Normandiërs. Door de jaren heen zijn er allerlei torens omheen gebouwd, waardoor de White Tower vandaag de dag de kern van het complex vormt. Bekijk hier het harnas dat toebehoorde aan Hendrik VIII, een samoerai zwaard van James I en nog veel meer historische koninklijke wapens en wapenuitrustingen. Daarnaast diende de Tower lange tijd als gevangenis, een berucht stukje geschiedenis! De gevangenen kwamen vooral uit de hogere kringen, zoals koningin Elizabeth I. Misdadigers werden er zelfs geëxecuteerd, zoals Anna Boleyn overkwam. Aan de hand van beelden, geluiden en inscripties kan je tijdens je bezoek alles ontdekken over het gevangenisleven toentertijd. Ook hebben er in het verleden honderden wilde dieren in de Tower geleefd, zoals olifanten, leeuwen en ijsberen. Tegenwoordig zijn er daarom beelden van deze ex-bewoners te zien.

Vergaap je aan de glitterende kroonjuwelen

Voor veel bezoekers is het bewonderen van de kroonjuwelen een hoogtepunt tijdens hun bezoek aan de Tower of London. En dat is niet voor niets, want de enorme collectie bestaat uit maar liefst bijna 24.000 adembenemende edelstenen, die zo glitteren dat het haast pijn doet aan je ogen! Bekijk hier onder andere de Koninginnekroon en de Koninklijke Scepter met de grootste diamant ter wereld. De juwelen worden tentoongesteld in het Jewel House. Voor de veiligheid staan ze achter glas, maar je kan zo dichtbij komen dat het haast lijkt alsof je ze aan kan raken!

Beefeaters en raven

De Tower of Londen bezoeken onder begeleiding? Laat je rondleiden door één van de Yeomen Warders. Zij zijn al sinds 1485 de beschermers van de Tower en wonen hier ook, waardoor ze je alle ins en outs kunnen vertellen. Ze dragen een traditioneel Tudor-kostuum en staan bij het grote publiek beter bekend als de Beefeaters. Eén van de wachters draagt ook zorg over de negen raven die in de toren wonen. Deze vogels worden op het terrein gehouden om een eeuwenoude legende in stand te houden. Het verhaal ging namelijk dat het oude koninkrijk in gevaar zou komen wanneer één van de raven uit de Tower zou ontsnappen. Koning Karel II van Engeland deed er daarom alles aan om de vogels binnen de muren te houden. Hij hielp het lot een handje door de raven te kortwieken. De korte, gratis rondleiding door de Beefeaters start elk half uur bij de Middle Tower.

Plan je bezoek nu!

Ben je inmiddels zo enthousiast geworden en ga je zeker weten de Tower of Londen bezoeken tijdens je stedentrip? Dan is het aan te raden om voordat je vertrekt alvast thuis online je tickets te bestellen. Dit is goedkoper en bovendien omzeil je op deze manier de rij voor de kassa. Bestellen kan gemakkelijk via bijvoorbeeld visitbritainshop.com, de officiële webshop van het Brits toeristenbureau. Of ga voor de London Pass, waarmee je onbezorgd geniet van je stedentrip. Toegang tot onder andere populaire attracties als de Tower of LondonTower Bridge, Westminster Abbey en London Zoo zijn bij de prijs inbegrepen.

 

Bereikbaarheid

De tower is te vinden aan de Grange road 202-203. De tower is door de weeks geopend van 9:00 tot 17:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:30. Kijk voor meer informatie op de officiele website van de Tower of London.