The National Gallery

The National Gallery, een must see!

Dit wereldberoemde museum in Londen neemt je mee op een reis langs de West-Europese schilderkunst, grofweg uit de periode 1200 tot en met 1900, en geeft hiermee een compleet en volledig beeld.
Om het museum te bezoeken moet je aan de Trafalgar Square zijn, daar bevindt zich de hoofdingang, een leuke bijkomstigheid is dat de toegang voor dit Nationale museum gratis is.
Het kan zijn dat er voor speciale tentoonstellingen wel betaald moet worden, dat wordt dan separaat aangegeven.

De Historie

We moeten terug naar 1824 om tot het startpunt van het nationaal museum te komen, in dat jaar werd door het toenmalig parlement besloten dat er 57.000 Engelse ponden betaald moest worden voor de schilderij collectie van bankier John Julius Angerstein.
Met de aanschaf van deze 38 schilderijen ontstond de behoefte om een gebouw neer te zetten waar dit getoond zou kunnen worden ter educatie en vermaak.
Omdat een geschikt gebouw niet voorhanden was, werd besloten om de doeken zolang in het huis van Angerstein ten toon te stellen.
Door de pers werd de ruimte zeer ten nadele vergeleken met Het Louvre in Parijs en zelfs belachelijk gemaakt.
Na zeven jaar onderhandelen over de meest geschikte plek werd in 1831 door het parlement besloten dat het te bouwen museum aan de Trafalgar Square moest komen.
In 1838 opende The National Gallery zijn deuren en vormden de 38 schilderijen het hart van de collectie.

Het Museum

Bij binnenkomst op de begane grond bevinden zich de garderobe, winkeltjes, een café-restaurant, en een educatie centrum.
Vanuit de begane grond kun je per trap of lift naar ‘Level 2’ waar zich de kunst bevindt, voor de toegang tot de Sainsbury Wing moet je buitenom.
De ruimtes waar de kunst hangt is opgedeeld met behulp van kleurcodes, elke kleur staat voor een bepaalde periode. Blauw bijvoorbeeld staat voor de periode 1200 – 1500 en groen voor 1700 – 1930. Speciale tentoonstellingen worden aangeduid met de kleur rood.

Waarom een bezoek brengen?

Er zijn talloze redenen om aan dit belangrijke museum een bezoek te brengen, één ervan is dat je gratis en voor niks een aantal hele beroemde doeken kunt bewonderen. Dompel je onder in de wereld van de kunst, en leer meer door met gidsen mee te gaan die op gezette tijden rondleidingen verzorgen. Mocht dat nog niet genoeg zijn voor je en wil je daarin nog verder gaan overweeg dan om aan één van de workshops deel te nemen. Het verbreed je horizon en kan wellicht je kijk op kunst veranderen en je interesse vergroten.

De Collectie

De National Gallery staat bekend om zijn enorme veelzijdigheid, zowel in collectie als in de verscheidenheid aan schilders. In totaal behelst de collectie meer dan 2300 meesterwerken. Alle belangrijke schilders en hun werken uit de periode 1200 – 1900 zul je hier aantreffen, hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Rembrandt van Rijn met twee zelfportretten
  • Leonardo da Vinci met o.a. ‘Maria met Kind’ en ‘The Virgin of the Rocks’
  • Paul Cézanne met de titel ‘Les Grandes Baigneuses’
  • Claude Monet – ‘The Thames’ en de ‘Waterlelievijver’
  • Vincent van Gogh en één van de wereldberoemde zonnebloemschilderijen
  • Michelangelo – ‘St. Johannes en de Engelen’ en ‘De Graflegging’

Dit is uiteraard slechts een hele kleine greep uit deze enorme en belanghebbende collectie.

Hoe te reizen?

Er zijn heel veel manieren om naar het museum te reizen, het meest aan te raden zijn de openbaar vervoersmogelijkheden zoals bus, trein en metro.
Dit is de goedkoopste en snelste manier om op Trafalgar Square te komen.

Metro
De dichtstbijzijnde stations zijn Charing Cross en Leicester Square
Bus
Verkies je de bus maak dan een keuze uit één van de vele buslijnen die uitkomen op Trafalgar Square.
Auto
Ondanks dat met de auto gaan sterk af te raden is vanwege de drukte in London en de kosten van het parkeren, is het mogelijk om gebruik te maken van een parkeergarage in Orange Street, hiervoor heb je een speciale blauw badge nodig.
Informeer vooraf uitvoerig wat voor jou de mogelijkheden zijn.
Fiets
Wanneer je London op de fiets doet kun je je fiets het best op speciale ‘bike stands’ achterlaten, de dichtstbijzijnde kun je vinden op Orange Street.

Ga voor meer info over het openbaar vervoer in London naar de site van ‘London Transportation’: https://tfl.gov.uk/

Kijk voor informatie op de officiele website van de national Gallery.

 

National Gallery