St Pancras International Station

St Pancras International Station is een van de grootste Londense kopstations, gelegen in het hart van de stad, vlak naast station King’s Cross. Het is sinds november 2007 het Londense start- en eindpunt van de Eurostar, de hogesnelheidstrein die Engeland via de Kanaaltunnel met het Europese vasteland verbindt. Helaas zijn er geen recente gegevens beschikbaar, maar in 2008/2009 verwerkte het station bijna 19,5 miljoen passagiers.

Aanbiedingen

  • Bij NS International kan je vanaf 99 Euro een retour Amsterdam-Londen St Pancras Boeken.
  • Bij De Jong Intra kan je een driedaagse treinreis via treinstation St Pancras inclusief twee sterren hotel boeken vanaf 161 euro.
  • Kras heeft verschillende aanbiedingen voor treinreizen inclusief een hotel.

6173010979_820223ab16_z

Geschiedenis

Station St Pancras werd gebouwd in opdracht van de toenmalige treinmaatschappij Midland Railway. Deze had in Londen geen eigen station, maar maakte gebruik van King’s Cross Station, dat destijds eigendom was van de Great Northern Railway. De door William Barlow ontworpen overkapping van 74 meter was toentertijd de breedste ter wereld. Het stationsgebouw vormde een geheel met het Midland Grand Hotel en werd naar een ontwerp van Gilbert Scott voornamelijk in neogotische stijl geconstrueerd. In 1868 werd het station (nog niet eens helemaal af) in gebruik genomen. Het hotel verwelkomde in 1873 zijn eerste gasten, maar werd in 1935 gesloten.

Uitbreiding en renovatie

Toen het station aan het begin van de 21e eeuw via de hogesnelheidslijn High Speed 1 met de kanaaltunnel werd verbonden en over voldoende ruimte voor de Eurostar-treinen moest beschikken, werd het grondig verbouwd. Na een ingrijpende uitbreiding en renovatie, waarbij de overkapping werd vervangen door glas, is station St Pancras sinds 2007 weer volop in bedrijf. Het hotel, nu in handen van Marriot International, opende in het voorjaar van 2011 opnieuw zijn deuren.
6173010979_820223ab16_z

Mooiste station ter wereld

De bijzondere combinatie van de traditioneel victoriaanse en hypermoderne bouwstijl maken St Pancras International Station tot een échte bezienswaardigheid. Niet voor niets werd het in 2009 door het Amerikaanse magazine Newsweek uitgeroepen tot het mooiste station ter wereld.

Eurostar

Vanaf station St Pancras vertrekken dagelijks zeventien Eurostar-treinen naar Parijs en tien naar Brussel. Eenmaal daags rijdt een directe trein naar Marne la Vallée-Chessy, het eindstation voor bezoekers van Disneyland. Zomers gaat er elke zaterdag een Eurostar naar Avignon en in de wintermaanden rijdt er (met name voor wintersporters) iedere zaterdag een trein richting de Franse Alpen. Onderweg stoppen de Eurostar-treinen slechts op één of twee van de vier tussenstations (Ebbsfleet en Ashford International, Clais-Fréthun en Lille Europe). Er rijden overigens ook rechtstreekse treinen, die de route zonder tussenstops afleggen.

Binnenlandse verbindingen

De binnenlandse treinen die vanaf St Pancras vertrekken, zijn de East Midland Trains (naar Sheffield, Nottingham, Leeds en Scarborough) en de treinen van First Capital Connect (naar Brighton, Sutton en Sevenoaks) en de Southeastern High Speed (naar Dover, Margate en Faversham). Ook op het nabijgelegen King’s Cross Station vertrekken diverse nationale treinen. Wie met de bus wil reizen, kan terecht bij de verschillende haltes aan de Pancras, Midland en Euston Road.

st pancras metro

Metro

Wie op St Pancras International Station aankomt, kan in station King’s Cross St Pancras ook overstappen op verschillende lijnen van de Londense metro (ook wel de Underground of de Tube genoemd): de Victoria-, Piccadilly-, Northern-, Metropolitan, Hammersmith & City- en Circle-lijn.

Parkeren en kiss & ride

Het station ligt aan de Pancras Road, waar zich een bewaakte, 24 uur per dag geopende parkeergarage bevindt. Deze bevat 315 reguliere parkeerplekken, 12 plaatsen voor autobezietters met een mindervaliden-parkeerkaart en een speciale parking voor motoren. Op de begane grond en de eerste etage kunnen fietsen worden gestald.
Wie een treinpassagier wil afzetten of ophalen, kan dat doen bij de kiss & ride-strook aan de Pancras Road. Hier geldt eenrichtingsverkeer; de straat is alleen bereikbaar vanuit de Euston Road. Parkeren en langere tijd stilstaan is hier verboden; er mag alleen een zeer korte stop worden gemaakt.

Faciliteiten

St Pancras International Station is niet alleen een mooi, maar ook een uitstekend gefaciliteerd station. Voor reizigers en bezoekers zijn er talloze voorzieningen. Allereerst is er een ruim aanbod van bars en restaurants, alle van hoge kwaliteit. Daarnaast kan men er voor de meest uiteenlopende aankopen terecht in verschillende shops, kleine boetieks en grotere merkwinkels.
Treinkaartjes kopen kan bij de ticketbalie en de selfservice ticketmachines. Wie contant geld wil opnemen, kan dat doen bij het wisselkantoor of bij de geldautomaten (waar zowel ponden als euro’s kunnen worden gepind). Verder zijn er voldoende toiletten (alle schoon en uitgerust met een ruimte voor babyverzorging). In het gehele station kan men gratis gebruikmaken van draadloos internet.

Business Premier Lounge

Business Premier-reizigers en houders van een Eurostar carte blanche hebben in St Pancras International Station toegang tot de Business Premier Lounge. Deze is voorzien van comfortabele zitjes om te ontspannen of werken. Daarnaast zijn er een vergaderruimte en twee selfservice bars voor drankjes en snacks. Ook is er een breed assortiment van magazines, kranten en tv-kanalen beschikbaar. Tot slot zijn er gratis wifi en mogelijkheden om laptops en mobiele telefoons kosteloos op te laden.