Windsor Castle

Bezoek aan koninklijk Windsor Castle

Je hoeft geen liefhebber van koningshuizen te zijn om onder de indruk te raken van kastelen. Het Verenigd Koninkrijk heeft een kleurrijke achtergrond als vooraanstaande monarchie in Europa. Vele roemruchte koningen en koninginnen zaten namens verschillende families op de Britse troon. In het verleden kwam daar regelmatig een hevige strijd om de macht bij kijken. Vandaag de dag houdt toetreden tot de koninklijke familie nog steeds veel in, maar het lijkt allemaal wat makkelijker te gaan dan vroeger. De gescheiden Meghan Markle verloofde zich met prins Harry zonder commotie over haar verleden. Maar de geschiedenis van haar nieuwe thuisland als koninkrijk zie je duidelijk terug in hoofdstad Londen.

Een kapel en een park

In de St George’s Chapel van Windsor Castle beloven de voormalig actrice en de prins elkaar in mei 2018 eeuwige trouw. Deze kapel kreeg bekendheid als de laatste rustplaats van vele Britse monarchen zoals de vader van koningin Elisabeth en de beruchte koning Henry VIII (1491-1547). Hij was ook deze vorst die in de zestiende eeuw de al op handen zijnde bouw van de kapel liet voltooien. De St George’s heeft daarnaast nog meer bijzondere bezienswaardigheden voor toeristen. Denk bijvoorbeeld de prachtige weg van vijf kilometer lang die het kasteel verbindt met het Windsor Great Park. Onderweg loop je langs het herinneringsstandbeeld voor de huidige vorstin.

Kasteel met rijke historie

Al honderden jaren dient dit kasteel dus al als onderkomen van het Engelse koningshuis. Het is het grootste nog bewoonde kasteel van de hele wereld en alleen daarom al het bekijken dubbel en dwars waard! De ene vorst gebruikte het als belangrijkste woning, terwijl bijvoorbeeld koningin Elisabeth Buckingham Palace op de eerste plaats zet en Windsor Castle op de tweede. Wanneer zij er verblijft, wappert de koninklijke standaard op de grote middentoren. Het kasteel bestaat namelijk uit twee hoofddelen en deze toren scheidt die van elkaar. Zelfs van grote afstand herken je het bouwwerk al eenvoudig, terwijl je aan de vlaggenstandaard meteen ziet of de koningin op dat moment ook aanwezig is.

Trouwlocatie van de Windsors

In 1992 raakten grote delen van het kasteel beschadigd door een langdurige brand, maar gelukkig vonden er ook mooi momenten zoals huwelijken plaats. Prins Harry en Meghan Markle zullen niet het eerste koninklijke koppel zijn dat elkaar op deze locatie het ja-woord geeft. Prins Charles ging ze in 2005 al voor toen hij trouwde met Camilla Parker Bowles. Zes jaar eerder trad prins Edward er in het huwelijk met Sophie Rhys-Jones.

Handig om te weten

De poppenverzameling van koningin Mary laat je vele miniatuurversies van Windsor Castle zien. Meer dan honderd personen werkten langer dan drie jaar om het beroemdste poppenhuis ter wereld af te krijgen. Toeristen doen er verstandig aan om met een aantal punten rekening te houden tijdens een bezoek aan het kasteel. Hiervoor maakt het niet uit of je nu voor het poppenhuis, de kapel of de tuin komt. De audiogidsen zijn beschikbaar in een hele reeks talen als Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Russisch, Japans, Portugees en Mandarijn. Bezoek je het kasteel in de zomer? De loop je kans om de beroemde wisseling van de wacht met eigen ogen te zien. Maar het kasteel zelf is natuurlijk het hele jaar door geopend.

Koninklijke tour door Londen

Als toerist krijg je soms zo de smaak te pakken dat je uitkijkt naar meer koninklijke uitstapjes. Buckingham Palace en Westminster Abbey ligt voor de hand wanneer je graag nog een ander koninklijk onderkomen bezoekt. Ook hier maak je misschien zelfs de bekende wisseling van de wacht mee. En eventueel reis je naar een andere betekenisvolle locatie zoals de St Pauls Cathedral waar prins Charles trouwde met Diana. Want waar je ook kijkt, royalty is overal in Londen.