Hyde park

Midden in het centrum van Londen biedt Hyde Park evenementen en concerten van wereldklasse, naast de vele rustige plekken om even te ontspannen en bij te komen. Laat je voeten afkoelen in de Diana, Princess of Wales Memorial Fountain, luister naar een zeepkisttoespraak bij Speakers’ Corner, zwem in the Serpentine of bewonder het uitzicht over het meer vanuit the Waterside Café. Je kunt er tennissen, paardrijden, een boottocht maken of aansluiten bij de vele joggers, wandelaars en fietsers die genieten van de buitenlucht.

De geschiedenis van Hyde Park

Hyde Park is één van de bekendste en grootste parken in Londen. De toenmalige koning Henry VII kocht in 1536 het gebied om te gebruiken als zijn privé jachtterrein. Het park was bezit van Westminster Abbey voordat koning Henry VII zich het toe-eigende. In 1637 breidde koning Charles I het park uit en werd het opengesteld voor publiek en tot de dag van vandaag is daar geen verandering in gekomen. Hyde Park is één van de acht Royal Parks van Londen en is eigendom van de koninklijke familie van Groot Brittannië. De andere Royal Parks zijn Bushy Park, Greenwich Park, St. James’s Park, Kensington Gardens, Green Park, Regent’s Park en Richmond Park. Hyde Park werd vernoemd naar Anna Hyde, Hertogin van York van 1660 tot 1671.

Activiteiten in Hyde Park

Hyde Park beslaat ruim 142 hectare en is een populaire bestemming voor veel toeristen en Londenaren. In de zomermaanden worden er geregeld culturele evenementen, concerten en sportevenementen georganiseerd. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 was Hyde Park het toneel van de triatlon en reden de wielrenners van de Tour de France door het park tijdens één van de ritten. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltuinen over het park verspreid. Rond Kerst wordt het park omgetoverd tot Hyde Park Winter Wonderland, compleet met een reuzenrad en ijsbaan.

Bezienswaardigheden in Hyde Park

Hyde Park beschikt over vele fonteinen, standbeelden en bekende attracties. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

7/7 Memorial

Het 7/7 Memorial Monument herdenkt de slachtoffers van de op 7 juli 2015 gepleegde terroristische aanslag. Het monument is gemaakt van 52 zuilen van roestvrij staal, voor ieder slachtoffer van deze verschrikkelijke bomaanslag, één zuil.

Diana, Princess of Wales Memorial Fountain

Aan de zuidkant van Serpentine Lake, vind je de herdenkingsfontein die gebouwd is voor Prinses Diana. De moderne fontein staat symbool voor de mooie persoonlijkheid van Prinses Diana en haar liefde voor kinderen. Het monument bestaat uit maar liefst 545 stukken graniet die een cirkel vormen. Van bovenaf vloeit het water langs beide kanten omlaag, waar het vervolgens in een vijver stroomt. Andere gedenktekens in Hyde Park zijn de Hudson Memorial en de Holocaust Memorial.

Marmble Arch

In het noordoosten van Hyde Park vind je de Marmble Arch. Deze boog werd gebouwd in 1827 en diende als toegangspoort tot Buckingham Palace. In 1851 verhuisde Marmble Arch naar haar huidige locatie in het park.

Speakers’ Corner

Speakers’ Corner vind je vlakbij de Marmble Arch. Op zondag worden hier de welbekende zeepkisttoespraken gehouden. Wie iets te vertellen heeft, kan plaats nemen op een zeepkist en zijn of haar mening uitspreken tegenover het publiek. Dit kan om serieuze onderwerpen gaan, zoals politiek of religie, maar ook luchtige onderwerpen passeren de revue.

Serpentine Lake

Dit in 1730 kunstmatig aangelegde meer, bevindt zich in het midden van Hyde Park en splitst daarmee het park op in twee delen. Vooral in de zomer is Serpentine Lake een populaire bestemming. Je kunt er zwemmen, waterfietsen, een roeibootje huren, of heerlijk ontspannen aan de waterkant. In het meer is een gedeelte waar je in de zomer kan zwemmen, het Lansbury Lido. Elk jaar wordt hier op kerstochtend een zwemwedstrijd georganiseerd in het ijskoude water. De winnaar gaat naar huis met de prestigieuze Peter Pan cup.

Gastronomie in Hyde Park

Heb je zin in een ijsje, een simpele lunch of een uitgebreid diner? Hyde Park verwelkomt haar bezoekers in verschillende cafés en restaurants. Naast het meer vind je Serpentine Bar & Kitchen, waar je terecht kunt voor zowel smakelijke warme maaltijden en snacks, vers gemaakte sandwiches en salades, taart en gebakjes. The Lido Café and Bar geeft je een prachtig uitzicht op Serpentine Lake vanuit een ander perspectief. In dit café kun je een Engels ontbijt nuttigen, verse baguettes eten of kies voor de traditionele fish and chips. Op vele andere plekken in het park worden er ijsjes, snacks, broodjes en koffie verkocht.

Praktische informatie

Hyde Park is het hele jaar geopend van 5 uur ’s ochtends tot middernacht. Het park is zeer makkelijk te bereiken met de metro of de bus. Ook zijn er voldoende parkeergelegenheden.

Om optimaal te kunnen ontspannen, verhuurd Hyde Park ligstoelen. Voor een uurtje betaal je £1.80 en per uur komt er £1,00 bij. Een ligstoel voor een hele dag kost £9.00. De ligstoelen worden van maart tot oktober verhuurd, wanneer het weer het toelaat.

Hyde park ligt in het centrum van Londen ingeklemd tussen de wijken Knightsbridge, South-Kensington, Kensington Mayfair en Paddington. Het park is te bereiken via de metro bij metrostation Lancaster gate.
hyde park