The British museum

Als je geïnteresseerd bent in oude culturen uit een ver verleden, dan is het British museum zeker een bezoek waard. In dit indrukwekkende gebouw in de wijk Bloomsburry worden meer dan acht miljoen voorwerpen bewaard. In de vaste collectie vind je topstukken uit Egypte, het Romeinse rijk en de Griekse stadstaten. Daarnaast zijn er ook zalen met kunstwerken uit Azië en het Midden-Oosten. Europese kunst mocht niet ontbreken en in acht zalen kan je kunstobjecten bekijken van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw.
Het museum is gigantisch en lokt elke dag opnieuw vele bezoekers.

Het British museum bezoeken

Wil je het beste halen uit je bezoek, bereid je dan zeker voor. Zorg ervoor dat je de belangrijkste stukken gezien hebt. Maar laat nog wat tijd over om rond te dolen en onverwachte ontdekkingen te doen!
Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw dat gebouwd is in de prachtige Griekse stijl en dat is ook goed te zien bij de ingang van het museum waar 44 pilaren de bezoekers verwelkomen. Het gebouw heeft in totaal vijf verdiepingen en heeft in totaal een vloeroppervlakte  van 75,00 m². Het museum is opgedeeld in de volgende afdelingen:

  • Griekse en romeinse antiquiteiten
  • Midden Oosten
  • Afdrukken en tekeningen
  • Azië
  • Africa, Noord en zuid Amerka, Oceanië
  • Munten en Medailles
  • Pehistorie en Europa
  • Wetenschap

Wat je zeker niet mag missen

Het onbetwiste pronkstuk van het museum is de steen van Rosetta. Op deze granieten steen kan je een tekst lezen in drie geschriften. Deze woorden werden geschreven in 196 voor onze tijdrekening door de priesters van Memphis. Het gaat om een dankwoord aan koning Ptolemaeus V Epiphanes. De steen van Rosetta speelde een sleutelrol bij het ontcijferen van de hiërogliefen.

De Elgin Marbles zijn de marmeren sculpturen die door de Engelse lord Elgin van het Parthenon van de Akropolis in Athene naar Engeland gehaald werden. Sinds 1816 bevinden deze beelden zich in het British museum. Hun verblijf in Engeland is controversieel en vele erfgoedliefhebbers vinden dat deze kunstwerken thuishoren in Griekenland. Voorlopig moet je in ieder geval nog steeds naar Londen om ze te bewonderen.

De Lindowman is een veenlijk uit de ijzertijd. Het lichaam werd in 1984 ontdekt door turfstekers in de buurt van Manchester. Onderzoekers zijn gefascineerd door het leven en de gewelddadige dood van deze man.

De schat van Oxus is een verzameling van gouden en zilveren voorwerpen uit het Perzische rijk. De schat werd ontdekt op het einde van de negentiende eeuw nabij de Oxus, een rivier die het huidige Afghanistan, Oezbekistan en Tadzjikistan doorkruist. Het is bijna niet te geloven dat deze sieraden en gebruiksvoorwerpen dateren van 300 tot 500 jaar voor onze tijdrekening.

Speciale tentoonstellingen

Naast de vaste collectie organiseert het British museum ook tentoonstellingen rond specifieke thema’s. Tot en met 14 januari 2018 kan je alles te weten komen over de Scythen. Deze ruitervolken maakten tot de vierde eeuw na onze tijdrekening grote delen van het Midden-Oosten en de Kaukasus onveilig. Een deel van de stukken werd geleend van de hermitage in Sint-Petersburg. Een van de opvallende voorwerpen is een getatoeëerd stuk huid van een van de krijgers.

Nog enkele tips

– Het loont de moeite om eens op de website van het museum te kijken. Er worden dagelijks lezingen en rondleidingen georganiseerd. Vele hiervan zijn gratis.
– Vermijd de drukkere momenten en plan je bezoek in de late namiddag. Op vrijdagen is het museum bovendien open tot half negen ’s avonds!
– Buiten de speciale tentoonstellingen is een bezoek aan het museum helemaal gratis!

Het British Museum is gevestigd aan de Great Russel Street. Kijk voor meer informatie op de website van het British Museum.

Bereikbaarheid

Het museum is te bereiken via:

de metro:

Tottenham Court Road (500m)
Holborn (500m)
Russell Square (800m)
Goodge Street (800m)

de bus

Lijn 1, 8, 19, 25, 38, 55, 98, 242
Stop op New Oxford Street

Lijn 10, 14, 24, 29, 73, 134, 390
Stopt in noordelijke richting op Tottenham Court Road,
Stopt in zuidleijke richting op Gower Street

Lijn 59, 68, X68, 91, 168, 188
Stopt op Southampton Row